Υπηρεσίες ΙατρείουΓυμναστική & Εγκυμοσύνη

Γυμναστική κατά την Εγκυμοσύνη

Η άσκηση μπορεί να μπει στη ζωή μιας γυναίκας ακόμα και στην αρχή μιας εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν είχε γυμναστεί ποτέ στο παρελθόν, η κύηση μπορεί να είναι καλή αφορμή για να ξεκινήσει. Η κύηση λειτουργεί ως ευκαιρία για να υιοθετήσει η γυναίκα ένα καλύτερο τρόπο ζωής, στα πλαίσια του οποίου η γυμναστική παίρνει σημαντική θέση. Αυτό έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της μέλλουσας μητέρας, του παιδιού που μεγαλώνει μέσα της, αλλά και στον έλεγχο του βάρους της.Εφόσον η γυναίκα έχει τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μπορεί να αρχίσει να γυμνάζεται καθημερινά με ήπιας έντασης άσκηση. Οι μορφές άσκησης που μπορεί να εκτελέσει η έγκυος είναι:
• Περπάτημα: Η πιο ήπια, εύκολη και αποτελεσματική άσκηση. Είναι η πιο δημοφιλής άσκηση για εγκυμονούσες και αυτό γιατί γυμνάζει τους μύες, ενώ παράλληλα αυξάνει τις καύσεις θερμίδων και ταυτόχρονα είναι απολύτως ασφαλής. Ένα μισάωρο περίπου την ημέρα, εφόσον είναι ανεκτό, αποτελεί καλός χρόνο για διατήρηση βάρους, εξάσκησης των μυών προσφέροντας και ψυχολογικά οφέλη.
• Κολύμπι: Τους καλοκαιρινούς μήνες η θάλασσα μπορεί να προσφέρει την πιο ευχάριστη μορφή άσκησης. Με λίγη ώρα άσκησης μέσα στο νερό τα οφέλη σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον είναι μεγάλα. Χρειάζεται προσοχή στον ήλιο, η έγκυος πρέπει να φοράει αντηλιακό και καπέλο, να πίνει πολύ νερό και να μην πηγαίνει στην παραλία τις μεσημεριανές ώρες, σε συνθήκες καύσωνα και ποτέ σε ερημικές παραλίες ή μόνη. Θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από κάποιον και σε περίπτωση που αισθανθεί δυσφορία να μεταβεί σε σκιερό μέρος και να ειδοποιήσει τον γυναικολόγο.
• Yoga: Τμήματα για εγκύους υπάρχουν σε πολλά γυμναστήρια και τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ανάγκες και στους περιορισμούς μιας εγκύου. Αν δεν υπάρχει ειδικό τμήμα, τότε ίσως μπορεί να παρακολουθήσει κάποιο τμήμα αρχαρίων που δεν απαιτεί πολλές δύσκολες ασκήσεις και ο Yogi θα μπορεί να καθοδηγεί με προσοχή.

Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει τα έντονα sport, την άρση βαρών, τους κοιλιακούς και κάθε άσκηση από αυτές που επιτρέπονται μεν, αλλά την κάνουν να νιώθει άβολα και αισθάνεται ότι την επιβαρύνουν.

Close Zoom