Υπηρεσίες ΙατρείουΕγκυμοσύνη μετά τα 35 έτη

Εγκυμοσύνη μετά τα 35 έτη

Οι ρυθμοί ζωής της γυναίκας και ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η γυναίκα, που παλαιότερα παντρευόταν σε νεαρή ηλικία και περιοριζόταν σε οικιακές ασχολίες, σήμερα σπουδάζει και εργάζεται. Συνεπώς, η επίτευξη εγκυμοσύνης καθυστερεί και μετατοπίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο βασικότερος και πιο καθοριστικός παράγοντας γονιμότητας είναι η ηλικία. Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα και κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν. Το αποκορύφωμα της γονιμότητάς βρίσκεται ανάμεσα στην ηλικία των 23-31 ετών. Στις ηλικίες 31-35 ετών, τα ποσοστά αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται κατά 3% περίπου το χρόνο. Έπειτα, η μείωση επιταχύνεται και στην ηλικία των 39 ετών το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται κατά το ήμισυ από αυτό των 31 ετών. Από την ηλικία των 39 ετών έως την ηλικία των 42, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι κατά το ήμισυ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 ετών δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει. Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει θετικά και αποτελεί σύμμαχο για τη γυναίκα που επιθυμεί εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Αναλυτικότερα, μια γυναίκα που επιθυμεί εγκυμοσύνη μετά τα 35 πρέπει:

1. Να προγραμματίσει μια επίσκεψη στο γυναικολόγο της
Απαραίτητος ένας γυναικολογικός έλεγχος. Ο γυναικολόγος θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό, ατομικό αναμνηστικό και κληρονομικότητας, θα διερευνήσει θέματα που αφορούν το βάρος, την περίοδό, τυχόν προηγούμενες εγκυμοσύνες, προβλήματα υγείας (όπως ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, ινομυώματα), θα ελέγξει αν έχετε νοσήσει από παιδικές ασθένειες, όπως η ερυθρά ή αν έχετε εμβολιαστεί σε παιδική ηλικία, αν έχετε στίγμα μεσογειακής αναιμίας, εσείς ή ο σύζυγός, αν λαμβάνετε φάρμακα, αν πάσχετε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θα σας εξετάσει κλινικά, θα συστήσει αιματολογικές εξετάσεις. Επιπλέον, ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για τον προγεννητικό έλεγχο και για εξετάσεις όπως η αμνιοπαρακέντηση ή ή λήψη τροφοβλάστης που μειώνουν τον κίνδυνο χρωμοσωμιακών ανωμαλιών στο έμβρυο, ο οποίος είναι αυξημένος λόγω της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας, θα σας ενημερώσει για το υψηλότερο ποσοστό αποβολών που παρουσιάζεται μετά τα 35 και θα σας ενημερώσει για εναλλακτικές μεθόδους επίτευξης εγκυμοσύνης (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση), αν διαπιστωθεί υπογονιμότητα. Τέλος, ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει από τον σύντροφο σας να μειώσει το κάπνισμα, να βελτιώσει τη διατροφή και τη φυσική του κατάσταση και να συστήσει ένα σπερμοδιάγραμμα για να εξεταστεί η ποσότητα και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

2. Να βελτιώσει τη διατροφή, να σταματήσει το κάπνισμα και να ξεκινήσει άσκηση.
Είναι σημαντική η σωστή διατροφή κατά την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ, λιπαρά οξέα Ω-3, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, βιταμίνες C, E και βήτα καροτίνη, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Το φυλλικό οξύ ιδιαίτερα βοηθά στην πρόληψη αναιμιών και γενετικών ανωμαλιών του νωτιαίου σωλήνα και της σπονδυλικής στήλης. Διακοπή του καπνίσματος και αύξηση σωματικής άσκησης είναι επίσης σημαντικά για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

3. Να περιορίσει το στρες.
Οι ορμόνες του στρες προκαλούν ανισορροπία του ορμονικού προφίλ, κι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους χαλάρωσης, όπως yoga, μουσική, διάβασμα ή συναντήσεις με φίλους.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών είναι:

1. ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ
Εμφανίζεται 2 έως 3 φορές συχνότερες από νεώτερες ηλικίες. Παρουσιάζεται μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μητέρας και εμβρύου.
2. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Παρουσιάζεται σε περίπου διπλάσια συχνότητα σε σχέση με νεώτερες ηλικίες. Προκαλεί υπέρβαρο έμβρυο, διαταραχή της ρύθμισης του σακχάρου του κ.ά.
3. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
Μπορεί να οφείλονται σε προδρομικό πλακούντα ή πρόωρη αποκόλληση πλακούντα.
4. ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ
Είναι 4 φορές συχνότερος σε σύγκριση με νεώτερες ηλικίες. Μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας στο νεογνό και νοσηλεία στη μονάδα εντατικής νοσηλείας.
5. ΑΠΟΒΟΛΗ
Σε ποσοστό 50% των κυήσεων μετά την ηλικία των 35.
6. ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Οι πιθανότητες αυξάνονται από 1 στις 500 στην ηλικία των 25 χρόνων, σε 1 στις 200 στην ηλικία των 35, 1 στις 60 στην ηλικία των 40, 1 στις 20 στην ηλικία των 45 και 1 στις 5 στην ηλικία των 50 ετών. Ιδιαίτερα για το σύνδρομο Down, οι πιθανότητες αυξάνονται από 1 στα 1.000 στην ηλικία των 25, σε 1 στις 380 στην ηλικία των 35, σε 1 στις περίπου 110 στην ηλικία των 40 και σε 1 στις περίπου 30 στην ηλικία των 45 ετών.
Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν βοηθήσει σημαντικά τη γυναίκα όχι μόνο στην επίτευξη εγκυμοσύνης μέσω εναλλακτικών μεθόδων γονιμοποίησης, αλλά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Συνεπώς, ζευγάρια που θα αλλάξουν τρόπο ζωής, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του γυναικολόγου και θα υπάρξει καλή συνεργασία, μπορούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα μωρό.

Close Zoom